Hoe vaak ik wel niet de zin “De volgende comedian is een man.” heb gehoord van een MC gevolgd door een zucht van teleurstelling of dat de MC zei: ”Geef deze man zo meteen even lekker een knuffel aan de bar”, of dat dames uit het publiek in de pauze buiten staan te roken en zeggen “Zo die ene mannelijke comedian zijn broek zat zo strak, je kon gewoon stok lezen!” of de klassieker: “de volgende comedian heeft een pik”…

…nul keer. Exact nul keer. Wat ik wel heb gehoord is “De volgende comedian is een vrouw, dus u kunt rustig even gaan roken.” of “Als je haar grappig vond, mag je haar een high five op haar billen geven aan de bar”, of nog erger “de volgende comedian heeft een kut.”. Ook gehoord door publiek: “Ik hoorde niet alles wat ze zei, maar ze was wel lekker!”. En natuurlijk de klassieke dooddoeners: “Comedy is gewoon meer een mannending.” En “Vrouwen zijn gewoon minder grappig.”

Belachelijk natuurlijk, maar waar komt dit gedrag vandaan? Natuurlijk; seksisme houdt de comedywereld niet mis, dat is niets nieuws onder de zon, maar waarom zijn er minder vrouwelijke comedians? We zetten enkele argumenten die vaak voorbij komen op een rij.

Het is gewoon biologisch.
“Vrouwen lachen nu eenmaal sneller om mannen dan andersom, dit komt vanuit de oudheid. Jawel, de oudheid, want mannen moeten op vrouwen jagen en ze aan het lachen maken om een aantrekkelijke partner te zijn zodat we ons voortplanten, dat zit gewoon in ons DNA.”

Daarom grijp ik ook altijd meteen naar mijn speer als ik een mammoet zie, krijg ik bij elke vrouw de neiging aan de haren te trekken en haar mee te nemen naar mijn grot en geloof ik stiekem ook nog dat de aarde plat is. Dit is mijn initiële reactie, omdat ik net als iedereen graag een autonoom individu ben die niet gestuurd wordt door oerdriften en andere zaken waar ik de controle niet over heb, maar is die reactie wel juist? Of zit dit echt nog steeds in mensen ingebakken? Het zal toch niet…

Mensen vinden vrouwen gewoon minder grappig.
“Mensen lachen nu eenmaal sneller om een man. Mannen zijn altijd al meer aan het woord geweest en hebben daardoor communicatie en spraak sterker ontwikkeld en dus ook het belang van humor in communicatie. Hier is ook onderzoek naar gedaan. Mannen zijn over het algemeen grappiger”

Dat onderzoek is inderdaad gedaan; hieruit is naar voren gekomen dat, al is het met een kleine marge, de ondervraagde mensen de teksten van mannen grappiger vonden. Met de ondervraagde mensen bedoel ik 81 mensen, waarvan 47 vrouwen en 34 mannen en met onderzoek bedoel ik dat ze kleine quotes te lezen kregen en moesten aangeven welke ze het grappigst vonden. Of het ‘onderzoek’ in een garagebox is gedaan en de resultaten verwerkt zijn door een peuter met een Edding, durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Vrouwen moeten zich dom houden
Een uitleg die ik letterlijk voorbij heb zien komen , in bijvoorbeeld het beruchte stuk in Vanity Fair van Hitchens (http://www.vanityfair.com/culture/2007/01/hitchens200701) is dat vrouwen van kleins af aan worden aangeleerd zich niet slimmer voor te doen dan dat ze zijn, omdat anders mannen geïntimideerd zouden raken. Mannen kunnen er namelijk niet goed tegen als vrouwen slimmer zijn dan zij, want dan is hun ego gekrenkt en slinkt hun schoenmaat.

Is dit een argument dat in 2017 nog water houdt? Ik vraag het me af. Ik ben meer onder de indruk van een slim persoon dan van een dom persoon, maar leeft dit echt? Is dit oprecht een ‘ding’?

conclusie
In mijn tijd in comedy, in zowel Nieuw Zeeland als in Nederland, is dit een issue en heb ik er nog geen fatsoenlijk antwoord op gekregen, verzonnen of gevonden. Wat ik wel weet: van alle vrouwen waarmee ik persoonlijk het podium heb gedeeld ligt het percentage grappige comedians hoger dan onder de mannen waar ik mee op een podium heb gestaan. Zo bekeken zijn mannen dus eigenlijk niet grappig.

Wat ook de uiteindelijke conclusie is op de vraag waarom?, het is een feit dat er minder vrouwen dan mannen in de comedy actief zijn. Maar hoe komt dat? Ik heb mensen horen zeggen dat vrouwen zich niet welkom voelen, omdat er veel seksistische grappen worden gemaakt, maar dat lijkt me geen sterk argument. Ik ben oprecht benieuwd naar hoe we hier als comedians en publiek naar kijken en wat we eraan kunnen doen om dit te veranderen, als we dit überhaupt al willen veranderen. Ideeën, iemand?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here