De blaadjes zijn groen, de zon schijnt flauwtjes, je denkt dat je grappig bent en je voelt met de grote teen van je rechtervoet of het water al warm genoeg is van de vijver die stand up comedy heet. Oftewel; je hebt je grappen op papier of laptop gezet en al je moed bijeen geraapt om een keer een podium te bestieren. Waar begin je?

Cursus

Er zijn een aantal cursussen in Nederland waar professionele comedians je de kneepjes van het vak bijleren. Iedere comedian heeft bijna wel een mening over de stand up cursussen en dan de meeste ook nog over degene die de cursus geeft. De één vindt het belangrijk dat voordat mensen het podium bestieren dat ze enigszins worden behoed van een complete afgang en dat ze in ieder geval de tools moeten hebben om een decent grap te schrijven en de ander roept dat alles op gevoel gaat en we vroeger ook geen cursussen hadden en “je denkt toch zeker niet dat Richard Pryor ooit een cursus heeft gedaan?”.

Of je het nu wel of niet wil; het is aan jou. Als jij graag wat hulp hebt bij jouw eerste stappen in de wereld van stand up comedy, of je hebt een stok achter de deur nodig (de meeste cursussen hebben een einduitvoering), doe je ding. Check van tevoren welke je aanspreekt. Google even welke er zijn en laat je informeren. Ga eens kijken bij de comedian of het collectief dat de cursus geeft, maak een praatje met de mensen daar en proef de sfeer eens.

Open mic

Je hebt 8 minuten aan grappen op papier gezet en je bent er klaar voor. Een cursus lijkt je niet nodig, nee, jij gaat meteen het diepe in. Een open mic is waar je naar op zoek bent. Zorg er wel voor dat je op een comedy open mic komt te staan en niet op een gemengd open podium tussen poëzie en een Golden Retriever met een fluit. De kans daar is namelijk klein dat je de juiste setup krijgt om met jouw eerste set het podium op te gaan, vaak ook omdat de MC geen comedian is. Zorg ervoor dat je op een open mic staat waar de mensen zijn gekomen voor stand up comedy.

Ook hier geldt: scout het landschap. Er worden aardig wat open mics georganiseerd en ze verschillen van niveau en qua sfeer. Er zitten er genoeg tussen waar het simpelweg harder werken is om het publiek aan het lachen te krijgen dan op beter georganiseerde open mics. Sommige zijn in een kroeg, anderen in theaters. Ga eens kijken bij een open mic in de buurt en vraag je af of het een plek is waar je zelf zou willen staan. Hoe reageert het publiek? Is het publiek geïnteresseerd? Of is het de lokale kroeg waar de stamgasten gestoord worden in hun gesprek?

Onderzoek

Wat ik eigenlijk wil zeggen is; onderzoek voor jezelf waar het goed voelt en maak je eerste meters. Stand up comedy is tof, heel tof, maar als jouw eerste optreden in Café de Lamme Tak is en de stamgasten jouw liever zien gaan dan komen, maar er een comedy open mic is georganiseerd omdat het voor de kroegeigenaar wat extra omzet oplevert en de organisator zijn fee even af komt tikken, dan kan het nog wel eens teleurstellen en het zou zonde zijn als je meteen op comedy afknapt hierdoor.

Ik heb nog steeds plekken waar ik liever kom dan andere; bij de één wordt je begroet met een knuffel en een hand, terwijl bij een andere open mic de eigenaresse van de tent zich voor de derde keer voorstelt en de MC je naam van een briefje voorleest. Ik merk dat dit wel invloed op me heeft, maar zo ben ik. Waar je ook jouw eerste stappen gaat zetten, zorg dat het de juiste omgeving is, zodat je er misschien, héél misschien, een beetje van kan genieten.

Heb je interesse in jouw eerste stappen in de comedyscene? Je kunt altijd ons een PB sturen en we maken je een beetje wegwijs en vertellen je onze voorkeur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here