Het is half 2 ’s nachts als Paul tegen me aan komt liggen. “Was het leuk?”, vraag ik en het antwoord is, zoals bijna altijd, “Ja”. Niet doodgegaan, de grappen vielen, zijn nieuwe materiaal werkte, toffe mensen gesproken, heerlijk publiek. Er is altijd wel een reden waarom zijn avond tof was.

Hij vraagt hoe het hier was, geeft me een kus op mijn bovenarm en gaat slapen. Het klinkt allemaal heel romantisch zo, en dat is het ook wel hoor, zo’n comedian tegen je aan die even daarvoor nog een pijpgrap over je heeft gemaakt op het podium. Maar het kan ook pittig zijn, zo’n grappige vriend.

Als ik mensen vertel dat mijn vriend comedy doet, is bijna altijd de reactie: “Dus hij is thuis ook heel grappig?”.

En dan komen we op het verschil tussen doen en zijn. Mijn vriend doet namelijk altijd grappig, maar is niet altijd grappig, en dat is soms best vermoeiend.

Paul heeft namelijk altijd een onbedwingbare drang om grappig te zijn: of dat nou bij de verloskundige is (Zij vraagt mij “Hoe gaat het met je?” Hij antwoordt dat hij het zwaar heeft) of ’s ochtends als ik net wakker ben (Dan doet hij 9 van de 10 keer overdreven strekoefeningen en spant hij zijn biceps aan terwijl hij gromt en om zichzelf lacht). Op zijn humor zit geen uitknop, en hoewel dat heel soms moeilijk is, ben ik er ook wel blij mee.

Want, opgebiecht: zijn grappenvermogen is absoluut een van de redenen waarom ik verliefd op hem ben. Als ik me rot voel, kan hij me soms met een zinnetje weer aan het lachen krijgen (en heel af en toe ook vreselijk kwaad). Maar soms wil ik ook grappig zijn, en heb ik met hem een behoorlijk kritisch publiek in huis. Als ik een grapje maak, heeft hij óf heel veel bewondering voor me, óf hij geeft me tips hoe ik de grap beter had kunnen ‘uitspelen’. Als ik een slechte grap maak, vraagt ‘ie geregeld sarcastisch: “Mag ik die gebruiken voor comedy?” en dat is gewoon, tja, best irritant.

Voor degenen die ook een comedian als partner aan hun zijde hebben, of ‘zo iemand’ willen, heb ik wel 5 tips.

 1. Laat gaan, laat gaan
  Comedians zijn niet te stoppen, hun drang om naar een podium te rijden (of dat nou voor 5 of 500 mensen is, dat maakt niet uit) is ontembaar. Geef ze die ruimte, die hebben ze nodig. Wat overigens niet wil zeggen dat je jezelf moet wegcijferen. Ook vindt hij zichzelf altijd grappiger dan jou, ook al vind jij jezelf grappiger. Vertrouw dan ook op jouw eigen oordeel.
 2. Bevestiging
  Dat ze een paar keer per week op het podium staan, betekent niet dat ze overlopen van zelfverzekerdheid. Geef ze de bevestiging die ze nodig hebben en zeg dat ze het kunnen en grappig zijn.
 3. Echtelijke doofheid
  Het schijnt zo te zijn dat je als je jarenlang in een relatie zit, je je partner niet meer hoort praten op een gegeven moment: echtelijke doofheid. Ik raad je aan dit proces te versnellen en soms ervoor te kiezen woorden te negeren/niet te horen.
 4. Niet storen
  Als je meegaat naar een optreden, hoe klein de zaal ook is (zie tip 1), stoor hem niet voordat hij het podium op moet. Of hij nou rondloopt met een biertje en sigaret, met andere comedians praat of stil heen en weer wiegt in een hoekje: hij bereidt zich voor op zijn optreden. Gun hem dat moment en lach/klap heel hard als je in de zaal zit.
 5. Ga mee douchen
  Dit klinkt misschien een beetje gek, maar douchen is altijd gezellig met een comedian. Je hoort over zijn laatste optredens en als je geluk hebt, mag je ook wat input leveren voor zijn grappen.

Ik kan je zeggen: het is het waard. Het is het waard om met een comedian samen te leven. Niet alleen omdat hij grappig is, maar omdat hij zo enorm gedreven is in wat hij doet. Omdat hij alles over heeft voor de belangrijke dingen in zijn leven, of dat nu voor comedy is, of voor jou.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here