Hecklers. Een veel voorkomend fenomeen in de stand up comedy wereld. Mensen in het publiek die zich geroepen voelen om tijdens de show zelf iets te roepen zonder dat iemand hierom gevraagd heeft. Vaak is dit omdat mensen denken dat stand up comedy interactief hoort te zijn, of dat ze iets bijdragen aan de show door grappig te zijn. En soms komt het omdat ze gewoon strontlazarus en vervelend zijn, en dus zin hebben de boel lekker te zieken of stoer te doen voor hun vriendjes. In ieder geval worden ze over het algemeen niet gewaardeerd door comedians. Mijn verhaal gaat over een man uit de laatste categorie: een dronkenlap zonder goede bedoelingen.

Dit was in één of andere kroeg in Alkmaar tijdens een avond van Comedy & Co. Op het eerste gezicht was er niks aan de hand, en iedereen speelde lekker voor een leuk publiek. Ikzelf was als vierde aan de beurt, en was van plan wat nieuw materiaal te testen. Ik had een hilarische nieuw stuk over masturberen, en vond dit de ideale gelegenheid dat uit te proberen. Ik word aangekondigd en klim het podium op, uitkijkend op het publiek met achterin de comedians en links de bar. Mijn set begint goed en ik sta lekker te spelen: er is niks aan de hand. Maar daar komt snel verandering in. Tijdens mijn set komt er een man de kroeg binnen gelopen, en hij bestelt luidkeels wat bier. Prima, moet gebeuren, en ik speel gewoon verder. Hij bleef echter luid praten totdat de kroegbaas er iets van zegt: “Of naar buiten lekker luid zijn, of binnen blijven en stil zijn.” De man koos het laatste.

Ik kom aan bij mijn stuk over masturberen en heb blijkbaar de man zijn interesse. Maar niet op een goede manier, want hij begint tegen mij te schreeuwen: “Houd je bek man, vuile kankerpedofiel.” De hele kroeg valt stil. En ik ook, want met mijn kleine jaar aan ervaring had ik geen flauw idee hoe ik hier moest reageren. Of überhaupt op kon reageren. De man ging verder, aangemoedigd door de stilte: “Kanker toch op man, met je masturberen. Kankerpedofiel. Je hoort bij Stichting Martijn, mongool. Je moet gewoon je kankerbek houden!”

En ja, daar stond ik dan. Met knikkende knietjes, niet wetend wat ik moest doen. Ik stond er maar een beetje stil en liet het over mij heen komen. Dat was gedeeltelijk een tactiek (als ik niks zeg geef ik hem niet nog meer ammunitie) en gedeeltelijk omdat ik gewoon in shock was. Gelukkig werd ik weer bijgestaan door de kroegbaas, die de man naar buiten werkte. Hierdoor kon ik mijzelf weer herpakken, en benoemde ik heel goed de situatie (een comedy tip die ik ergens gehoord of gelezen had): “Allemaal nog een applausje voor de grootste man uit Alkmaar”. En het publiek klapte uitbundig. Helaas stond de deur nog op een kier, wat ik niet door had, dus de beste man had mij nog gehoord. Hierop besloot hij terug te keren, om mij nogmaals te trakteren op een scheldpartij. Wat hij precies zei weet ik niet meer, maar het borduurde in ieder geval voort op dat ik een pedofiel was, mijn bek moest houden en bij Stichting Martijn hoorde. Op dit punt begon ik bang te worden, want wie weet waartoe zo’n man in staat kan zijn. En ik heb geen zin om bestormd te worden op het podium, want vechten kan ik dus echt niet. Gelukkig was die angst ongegrond, omdat er weer werd ingegrepen en de man dit keer permanent weg ging. En al wilde hij het podium bestormen had ik alsnog geen probleem, want er stond een flink publiek + comedians tussen, waaronder een paar grote kerels.

Toch was ik flink geschrokken, en gek genoeg ging de rest van mijn set niet heel goed. Ik ben wel nog door gegaan, maar meer voor het idee. In de pauze liep ik heel zenuwachtig naar de bus om naar het station te gaan, en kwam uiteindelijk veilig thuis. Ik had weer een avond comedy overleefd en kon op naar de volgende, niet wetende dat tijdens één van die optredens een man tijdens mijn set gearresteerd zou worden. Maar dat zal ik overlaten voor een andere keer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here