Schrijven; ik doe het veel te weinig. Of nou ja, in mijn hoofd schrijf ik de hele dag, dat doen denk ik de meeste comedians, maar dit ook echt op papier zetten en uitwerken is een ander verhaal. Vorige week na een optreden liep ik naar mijn auto en zag ik een vliegtuig over vliegen met koplampen aan. Mijn brein gaat op tilt en ik verzin allemaal redenen waarom een vliegtuig in godsnaam zijn koplampen wel of niet aan zou moeten hebben en of een vliegtuig bijvoorbeeld ook knipperlichten en een ruitenwissersproeier heeft. Ik schrijf het op tussen mijn duidend-en-één notities in mijn telefoon en laat het even voor wat het is. Een week later scroll ik eens door de notities, kom deze tegen en besluit hem uit te werken.

Echter; er zijn honderd of misschien zelfs honderd-en-één ideeën die ik niet snel even neerpen, doorapp of mentaal opsla. De meeste komen zo vlak voor het slapen gaan en zijn weer weg zodra ik mijn ogen sluit. Eeuwig zonde. Vannacht kon ik toevallig niet slapen en ben deze keer wel uit bed gegaan om de gedachten die door mijn kop spookte op papier te zetten en er is een leuke bit uitgekomen, die ik gisteren voor het eerst heb getest.

Inspiratie kun je niet plannen, wel enigszins kanaliseren. Bij mij en, van wat ik heb gehoord, vele anderen komt het gewoon ergens op de dag vanuit het niets en moet ik het dan maar meteen opslaan, anders vergeet ik het. Ik heb ook comedians gehoord die daadwerkelijk gaan zitten en beginnen te schrijven, echt zichzelf dwingen om te gaan schrijven, en aan het eind van de sessie 90% weg kunnen gooien, maar de overige 10% is goed. Ik denk dat beide aanpakken wel werkt. Zelf moet ik eigenlijk meer schrijven en verzand ik naar mijn bescheiden mening (en die van anderen die er meer verstand van hebben ook trouwens) nog in te makkelijk materiaal soms.

Ik werk zelf ook sinds kort met post-its. Ik plak het hele raam bij de tafel vol. Ik begin dan met een onderwerp in het midden en daaromheen plak ik alles dat in me op komt om te kijken waar dit toe leidt. In de tijd dat ik aan comedy deed in Nieuw-Zeeland werden er vaak ook schrijfsessies georganiseerd. Iedereen lapte dan een tientje om met zijn allen een kamertje te huren en dan gingen we zitten met een man of tien. Schrijfoefeningen doen, sparren met nieuw materiaal en gewoon praten over comedy in het algemeen. Ik verbaas me eerlijk gezegd over het feit dat dit in Nederland weinig tot niet gebeurt. Ik zit hier wel één op één met mensen om over comedy te praten en wat materiaal door te nemen en daar heb ik heel veel aan. Wat mij persoonlijk ook helpt is om comedians met wie ik in een line up sta te vragen om eens te kijken naar specifieke aspecten van mijn set. Zo wil ik op dit moment graag beter worden in mimiek en spel en heb ik van de week nog iemand gevraagd (die qua spelen met mimiek en improvisatie wat mij betreft tot de top van Nederland behoort) om eens naar mijn set te kijken en me tips te geven op dit gebied. Ik heb daar nu voor mijn gevoel al profijt van.

Wat voor de één werkt, werkt voor de ander weer heel anders. Ik probeer zelf verschillende manieren uit om aan materiaal te komen, maar bij komen de beste dingen toch uit het dagelijks leven. Ik zorg dan ook dat ik altijd een notitieblokje bij me heb, of ik sla het op of spreek het in op mijn telefoon. Soms ga ik ook gewoon zitten en schrijven, maar het is wel zo dat 90% (minstens) gewoon bagger is. Misschien heb je de bagger nodig om bij het goud te komen, ik weet het niet. Een stok achter deur is er ook in de vorm van sites als 750words.com en de National Novel Writing Month (www.nanowrimo.org) is ook altijd leuk om je te motiveren om te schrijven. Net als met bijna alles in de comedy is volgens mij hier gewoon het devies; heel…veel…doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here