“Suus. Niet door vertellen. Maar ik heb me opgegeven voor een comedy cursus.” Het is de zomer van ’16 en ik heb een van m’n beste vriendinnen aan de telefoon.

“Ja, het begint over twee weken. Ik wil het gewoon een keer proberen. Ik wil het niet niet doen.”

“Ik vind het ook wel eng hoor, ik weet echt niet wat ik moet verwachten. En ik ga ook meteen al optreden…”

“Jaa wordt vast leuk inderdaad! Heb er echt zin in, ben benieuwd!”

Een week later
“Oke, suus. Ik ga me afmelden. Dit is te eng.”

“Ik weet het, ik wil het ook wel graag doen! Maar ik weet niet wat ik enger vind, dat het optreden slecht gaat, of dat het juist goed gaat en ik er mee door wil gaan…”

“Je hebt gelijk – ik heb niks te verliezen. Behalve m’n zelfrespect, eigenwaarde, zelfvertrouwen, gebrek aan traumas en nachtmerrie materiaal, vertrouwen in de mensheid, ge-“

“Oke, oke. Ik ga het proberen. Heb toch al betaald.”

Een week later
“Suus! Had vandaag de eerste dag van die comedycursus! Echt superleuk! Roel C. Verburg is de comedian die de cursus geeft en hij is heel grappig en weet alles van comedy en hij gaat ons helpen met onze eerste set! Dat is zeg maar wat je op het podium vertelt, de grapjes.”

“Ik heb al wel wat grappen opgeschreven ja, ik ga ze morgen uitproberen. Denk je dat het leuk is als ik begin met ‘Ik zal jullie wat over mezelf vertellen’?”

“Oke dan ga ik dat gewoon uitproberen. Pfoe, de cursus duurt maar 5 dagen dus ik moet over 4 dagen al optreden!”

“Ja, jammer dat je niet kan komen kijken. Hmm, verder wil ik niet echt iemand uitnodigen. Misschien m’n broertje. Die moet toch van me blijven houden.”

4 dagen later
“Hey Suus, ik weet dat dit je voicemail is, maar ik moet het even kwijt. Over een paar uur is dat optreden en ik weet echt niet waarom ik dit mezelf aan doe. Ik kan dit niet. Wat dacht ik wel niet? Straks sta ik daar en is het minutenlang stil en lacht niemand en ga ik dood. Maar ik kan nu ook niet meer afzeggen, de rest gaat ook het podium op. En iedereen weet hoe zenuwachtig ik ben dus het is te laat om te doen alsof ik opeens ziek ben. Dat gaan ze niet geloven. Denk ik. Misschien…nee ik moet zo gewoon optreden. Ik durf dit helemaal niet. Ik krijg ook al de hele dag geen hap door m’n keel, ik voel me verschrikkelijk. Ik kan dit echt niet aan.”

4 uur later
“Suus! Wow het was echt suuuuupervet! Woah het was echt heel eng maar echt heeeeel leuk!”

“Nou ik weet niks meer, alleen nog dat ik het podium op liep en toen waren de lichten heel fel en toen zag ik 4 minuten niks en toen liep ik weer het podium af – maar volgens mij vonden de mensen het grappig want er werd gelachen en zelfs geklapt!”

“Ja, wow, echt zo leuk! Kan niet wachten tot ik weer het podium op kan!”

De eerste set van Gillian!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here