Wat was je doel toen je begon met standup en in hoeverre heb je dat behaald?

Ik wilde graag mensen aan het lachen maken met mijn gekkigheid en ideeën. Meer niet. Da’s redelijk gelukt. Ik heb wat prijzen gewonnen en heb in de meeste zalen wel gespeeld. Ook de grote zalen….Ik ga nu heel eerlijk zijn…Die zijn heel leuk voor je portemonnee en je ego, maar comedy komt beter tot zijn recht in zalen tot 800 man max. Daarna zie je de artiest al bijna niet meer en zit je gehele tijd naar een scherm te kijken. De betere comedyopnames worden ook gemaakt in een niet al te grote zaal. Anthony Jeselnik is daar een prima voorbeeld van. Zijn netflix special was mijn favoriet. Stadiongigs zijn zelden leuk.

Wanneer was je eerste keer op het podium?

Nighttown Rotterdam. Voorprogamma van Lewis Black. 200 man en ik ging als een malle


Wat was je eerste grap op het podium?

Goedenavond, ik ben Arie. Mijn vrienden noemen me Arie. Mijn familie noemt me Arie. Jullie mogen me Astrid noemen….da’s mijn echte naam. 

Wat is je hoogtepunt qua comedy.

Zijn er een paar van. De eerste keer een rollende lach, oma’s die hun tanden oppakken en terug stoppen in hun mond en daarna doorgaan met lachen….Qua status: Met de Lama’s de televizierring winnen, en in Carré staan (is toch het Nederlands elftal halen qua comedy) maar de hoogtepunten qua mens zijn, dat zijn toch die momenten dat je mensen er doorheen sleept qua moeilijke tijden en dat ze het echte even nodig hadden om te lachen.

Iedere comedian gaat soms heel goed maar soms ook totaal niet. Vertel over de eerste keer dat je dood ging.

4e gig ofzo….Ik maakte geen contact en speelde als een comedy-robot. Had mijn set die dag al eerder gedaan en speelde hem woord voor woord na. Lewis Black zei toen: Take the pain, use the pain, lose the pain!  Sindsdien hou ik het voor mezelf leuk door te doen wat ik wil doen. Het zijn wel hele goede leermomenten. Doodgaan en -na afloop-  tieten signeren, zijn de beste leerscholen. Je onthoudt makkelijker de hele goede en de hele slechte. 

Heb je nog meer creatieve uitingen naast standup comedy?

Ik ben grafisch vormgever van beroep. Comedy is mijn hobby …..een hobby die vreselijk uit de klauwen is gelopen. Ik teken voor Heineken, The Bulldog, Masters of Hardcore, Ouwehands Dierenpark etc etc

Wie is je grootste voorbeeld en waarom? Ik vind er zoveel goed: Sean Lock, Joan Rivers, Woody Allen (materiaal van 40 jaar oud dat nog steeds goed is…..) man in coats vond ik hilarisch! Ik vind echt teveel gasten grappig. Stewart Lee zie ik graag…. en ik heb wel een zwak voor Jeroen Leenders. Malloot 1e klas.


Welke tip zou je willen meegeven aan beginnende comedians?

Probeer iedere dag een grap te bedenken. Aan het eind van het jaar heb je dan 365 grappen. da’s wel een avondvullend programma lijkt me. Veel spelen en  je materiaal vijlen danwel schrappen is ook belangrijk. Speel ook eens een andere plek in een line-up. Open als je vaak headlined. MC als je dat nooit hebt gedaan. Beetje kunnen allrounden is fijn als in de line-up iemand uitvalt
jezelf vinden “on stage” is ook belangrijk.