Wat was je doel toen je begon met standup en in hoeverre heb je dat behaald?

Hmm, mijn doel is misschien een beetje moeilijk “meetbaar”, maar ik zou graag écht goed willen worden. Ik denk dat dat er concreet uitziet dat ik een avondvullend programma lang zou kunnen boeien, waarbij ik ook een breder palet aan stijlmiddelen in kan zetten dan alleen setup-punch, setup-punch. Verhalen, beeld, beweging, muziek; en dat het constant spannend blijft. Daarin heb ik voor mijn gevoel nog veel te leren, dus ik ben superblij dat ik nu in de finalistentour van Cameretten daar wat meer ervaring mee op kan doen.


Wanneer was je eerste keer op het podium?

Ik weet nog dat ik met mijn moeder meeging naar de housewarming van een vriendin van haar, ik zal een jaar of 7 geweest zijn. In de auto hadden we een hele act bedacht waarbij ik vertelde hoe ik zogenaamd het cadeautje voor die vriendin ging zoeken, waarbij ik een banaan als droevig mondje voor mijn gezicht hield. Op het punt in het verhaal dat ik het cadeautje vond draaide de banaan om en tadaa! Een vrolijk mondje! Ik denk dat die hi-la-ri-sche act (die, bedenk ik me nu, om onduidelijke reden in steenkolenengels was) de eerste keer was dat ik ervaarde dat er zoiets bestond als mensen die naar jóúw verzinsels willen luisteren en daar smakelijk om lachen. (Al dan niet uit ongemak).

Wat was je eerste grap op het podium?

Zie boven.

Wat is je hoogtepunt qua comedy.

Puur “artistiek” denk ik het eerst aan mijn optreden op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Ik mocht afsluiten in de halve finale en ging echt superlekker. Ik had voor mijn gevoel een half uur lang die hele zaal keihard bij de kloten. Ik kon ze laten lachen, ik kon ze stil laten vallen, ik kon ze geboeid laten luisteren. Dat gevoel van complete autonomie, van zó volledig een zaal naar je hand kunnen zetten, dat hoop ik echt nog vaker mee te mogen maken.

Daarnaast ben ik superblij en trots dat ik nu voor Cameretten de gok heb genomen om dat Groningen-programma weg te mieteren en from scratch een nieuw programma te beginnen, én dat dat zich uitbetaald heeft in een finaleplek, de Persoonlijkheidsprijs en een impresariaat. Het was schijtens-eng om die keuze te maken maar het heeft beter uitgepakt dan ik had durven dromen, en me bovenal een beter cabaretier gemaakt.

Iedere comedian gaat soms heel goed maar soms ook totaal niet. Vertel over de eerste keer dat je dood ging.

De eerste keer weet ik niet meer precies, maar ik moet wel denken aan die keer dat ik drie kwartier solo speelde in de TL-verlichte kantine van een schaakvereniging van een dorp ergens diep in Brabant. Oh, terwijl ze dachten dat ze gingen paintballen. Echt, drie kwartier beschoten worden met een paintballgeweer was minder pijnlijk geweest dan die gig.

Heb je nog meer creatieve uitingen naast standup comedy?

Ja, ik doe naast stand-up veel improvisatietheater. Ik vorm samen met Stefan Hendrikx improvisatieduo Beperkt Houdbaar, en ik zit bij improvisatiecollectief Flunknarf. Dat vind ik echt supervet om te doen, vanuit het niets comedy te maken. Het is voor zowel ons als het publiek heel spannend: we zijn als het ware een vliegtuig aan het bouwen terwijl we al in de lucht zijn. Het gevoel als dat dan lukt is echt geweldig!

Wie is je grootste voorbeeld en waarom?

Even niet grensoverschrijdend-gedrag-technisch maar puur artistiek-technisch: ik kan echt heel erg genieten van Louis CK. Hoe hij op een heel toegankelijke manier en over redelijk voor de hand liggende onderwerpen tóch verrassend slimme comedy kan maken. Als in, je denkt misschien de zoveelste masturbatiegrap te horen, maar het zit altijd intelligenter en origineler in elkaar dan dat je in eerste instantie zou zeggen. En dan natuurlijk de manier waarop hij tot op de komma gezet materiaal toch fris en ogenschijnlijk terloops kan plaatsen, fantastisch.

Welke tip zou je willen meegeven aan beginnende comedians?

Naast de voor de hand liggende dingen (veel spelen, veel schrijven, wees onderscheidend) zeg ik vaak: leg de ondergrens hoog. Vaak weet je stiekem ook wel welke grappen eigenlijk onder je niveau zijn, ik vind het altijd een hoop schelen als je die meuk er af snijdt. Dus ook als de grap “altijd wel redelijk lach krijgt”: kill your darlings! Oh, en: omring je met de juiste mensen. Er is (zoals in elke branche) ook in de comedy een hoop gif, ik probeer daar zo min mogelijk mee te maken te hebben. Zoek, spar en chill met mensen waar je een klik mee hebt én wees zelf natuurlijk ook buiten het podium een sympathieke en collegiale comedian.