wat was je doel toen je begon met standup en in hoeverre heb je dat behaald?

Toen ik begon had ik nog niet echt een doel. Ik maakte al op jonge leeftijd grapjes. Deed elke vrijdag iets tijdens de weekafsluiting. Playback, toneelstukje, imitatie. Vooral veel André van Duin. Andere mensen moesten daar om lachen. Toen ben ik stand-up comedy gaan proberen. Dat was supereng. Maar vooral verslavend. Later ben ik het optreden serieus gaan nemen. Ik had inmiddels wel in de gaten dat ik andere mensen kon laten lachen met m’n eigen grapjes. Op dit moment ben ik 10,5 jaar bezig en verdien ik m’n centen met comedy…

Wanneer was je eerste keer op het podium?

Dat was in mei 2007. Een Open Podium in Kasteel Woerden. Roel C Verburg was de MC en gaf me die avond fijne complimenten over mijn optreden…

Wat was je eerste grap op het podium?

Of het m’n eerste grap was weet ik niet meer. Maar wel 1 van de…”Een 3/4-broek??? Ik vind…je bent een broek of je bent het niet”. Publiek wil eerst graag weten “wie is nou die jongen daar op het podium?” Dus met deze topgrap wisten ze gelijk alles over mij… ?

Wat is je hoogtepunt qua comedy.

Veel comedians zullen waarschijnlijk hun behaalde prijzen benoemen of optredens met veel mensen als publiek. Ik ben nooit een winnaar geweest van een echt groot festival of wedstrijd. Maar heb wel het geluk gehad om te mogen spelen in byzondere theaters. Zoals Chasse Breda, Luxor Rotterdam of Parktheater Eindhoven. Voor mij is een intieme zaal dat goed gevuld zit met mensen die om elke grap moeten lachen een zeer strelend gevoel. Maar mijn echte hoogtepunt moet nog komen. Alleen mag ik daar op dit moment niks over zeggen. Iets met een festival iig…later meer…

Iedere comedian gaat soms heel goed maar soms ook totaal niet. Vertel over de eerste keer dat je dood ging. 

Dat was mijn 2e optreden ooit. Het was tijdens Open Bak in Amsterdam. Ik mocht openen en 10 minuten spelen. Ik was 2 keer m’n tekst kwijt. Dat was echt doodgaan. Ronald Goedemondt was die avond de MC en hij liet na mijn optreden even zien waarom hij tot de top van Nederland behoort. Van muisstil naar het dak eraf. Binnen een minuut. Echt knap. Op dat moment voor mij geen fijne avond.

Heb je nog meer creatieve uitingen naast standup comedy?

Eigenlijk niet. 

Wie is je grootste voorbeeld en waarom?

Zijn er meerdere. Het begon met André van Duin. Veel nadoen als jongetje. Daarna zag ik Youp van ’t Hek, Theo Maassen. Later kwamen daar Daniel Arends en Ronald Goedemondt bij. Youp van ’t Hek omdat ie vooral prachtig een verhaal kan vertellen. “Ergens in de Verte” vind ikzelf zijn beste programma. Herkenbaar. Theo Maassen om zijn geniale grappen. Veel verkeerde-been grappen. Maar erg knap. Daniël Arends vind ik een comedian die compleet is. Sterke grappen, muzikaal, improvisatie is erg sterk bij hem. Er zijn mensen die precies kunnen verwoorden wat jij denkt. Daar is hij 1 van. Ronald Goedemondt om zijn geniale kronkel in zijn hoofd. Hij bewandelt paden die een ander niet zou nemen. Als je Goedemondt niet goed vindt dan is er echt iets mis met je hoor…

Welke tip zou je willen meegeven aan beginnende comedians?

Investeren. Alles aanpakken. Niet na 10 optredens al denken dat je weet hoe het werkt. Wil je dit echt doen? Dan ook beseffen dat je wordt beloont na hard werken. En wees ook dankbaar. Vooral naar organisatie en locatie-eigenaren toe. Geloof me…ze gaan dat eerder onthouden dan wanneer je goed bent als comedian maar daarnaast een arrogante eikel. Het is een kleine moeite om zulke mensen een hand te geven en te bedanken voor een toffe en leerzame avond.