In “8 vragen aan” stellen we onze favoriete 8 vragen over stand up comedy. Iedere keer dezelfde vragen, maar altijd leuke antwoorden. Dit keer: Wouter Monden. Wouter toert op dit moment met zijn solo “Zomaar” en werkt ondertussen aan zijn volgende programma. Wouter rent graag van punt A naar punt A en doet dat ook nog eens voor het goede doel! Steun hem en Kika via https://www.runforkikamarathon.nl/wouter-monden-boston-2020

Wat was je doel toen je begon met standup en in hoeverre heb je dat behaald?
De best mogelijk comedian worden die ik maar kan zijn. Vanzelfsprekend heb ik dat doel nog niet gehaald, ik geloof niet dat je dat ooit kan halen. Er kan altijd wel iets beter.
Maar, ik heb ook ooit besloten dat ik wilde leven van comedy en dat doe ik nu alweer zes jaar, dus dat doel is in eider geval behaald.

b je dat behaald?
De best mogelijk comedian worden die ik maar kan zijn. Vanzelfsprekend heb ik dat doel nog niet gehaald, ik geloof niet dat je dat ooit kan halen. Er kan altijd wel iets beter.
Maar, ik heb ook ooit besloten dat ik wilde leven van comedy en dat doe ik nu alweer zes jaar, dus dat doel is in eider geval behaald.

Wanneer was je eerste keer op het podium?
De allereerste keer dat ik dacht iets grappigs op een podium te doen was in 2006. Daarna deed ik niks meer en ben ik pas op 19 december 2009 weer ‘echt’ op gaan treden, bij een uitvoering van de cursus cabaret van de Griffioen in Amsterdam.

Wat was je eerste grap op het podium?
Poeh, geen idee wat letterlijk de eerste was (lees: ik heb wel een idee maar dat is echt te gênant om te herhalen). Ik had een bit over dat ik stiekem ’s nachts denken bij mijn buurman ging belletje lellen.

Wat is je hoogtepunt qua comedy?
Lastig om te definiëren wat een hoogtepunt is maar dat ik nu een eigen voorstelling heb waar mensen kaartjes voor kopen is wel iets waar ik erg blij van word en trots op ben.

Iedere comedian gaat soms heel goed maar soms ook totaal niet. Vertel over de eerste keer dat je dood ging. 
Ik moet heel hard nadenken. Niet dat ik nooit dood ben gegaan, zeker niet, maar die allereerste heb ik denk ik heeeeel ver weggestopt.
Ik deed ooit auditie voor het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival, ik denk in 2009 vlak voordat ik met die cursus begon. Het was in de grote zaal van het Griffioen in Amstelveen. 250 stoelen waarvan slechts drie bezet door de toelatingscommissie. Ik had een paar hele slechte sexgrappen die ik de donkere ruimte voor me in slingerde. Die kregen, terecht, geen reactie. Vanzelfsprekend was ik ook niet door naar de volgende ronde.

Heb je nog meer creatieve uitingen naast standup comedy?
Nee. Ik speel af en toe een heel klein beetje gitaar en trompet maar dat is allemaal gewoon voor thuis.

Wie is je grootste voorbeeld en waarom?
Ik twijfel tussen Ronald Goedemondt en Glenn Wool. Die hebben allebei de gave om slimme dingen te combineren met hele flauwe grappen, precies zoals ik het graag zie en zoals ik het zelf nog meer zou willen doen. Daarbij hebben ze allebei een heel eigen en effectief stemgebruik dat ik eg bewonder.
Welke tip zou je willen meegeven aan beginnende comedians?Wordt niet te snel van comedy afhankelijk voor je geld. Het is te gek als je betaald krijgt, maar zorg dat je ‘echt’ werk hebt zodat je nee kan zeggen tegen optredens die je niet wil doen. Anders moet je overal ja op zeggen, ook al verpesten dat soort slechte optredens je stijl of je eigenwaarde. En blijf sowieso geloven in wat jij grappig vindt. Maak niet wat je denkt dat het publiek wil horen. Maak wat jij wil maken en doe dat op zo’n manier dat het publiek het graag wil horen.